Supporterklubben Sky Blues

Strömvallen 1923-2015

Historik

Sky Blues – historien bakom föreningen

Uppkomsten
En riktig supporterklubb till Gefle IF var det många som ville se. Det existerade ingen supporterkultur på Strömvallens läktare. Det stöd Gefle fick nöja sig med var applåder och diverse rop från publiken. Det hade varit tal om en start av en supporterklubb i flera år. Under namnet ”The Sky Blue Supporters” gjorde man ett försök redan 1995 då Gefle var nära att gå upp i Allsvenskan. En av personerna i spetsen var Martin Eriksson. Intresset var dock inte tillräckligt stort så föreningen blev dessvärre inte så långlivad. En annan person som var inne på att starta en supporterförening till Gefle IF ett par år senare var Henrik Eriksson. Han visste att det fanns ett stort intresse att åka på bortamatcher, det var till och med en hemsida på gång. Det projektet rann tyvärr ut i sanden.

Starten
Matchen borta mot Västerås, 2001-05-13, började det hända saker. Det märktes redan på resan ner att det skulle bli något rejält. Det stod en tapper klack på mellan 50-100 personer och höll en god stämning. På hemresan blev det klart. De på bussen snackade ihop sig och valde som hastigast ut en styrelse. Det valdes då även ut en ”hjälpreda”: Pontus Bjerstedt. Han kunde mycket om supporterföreningar och hade också en mycket god kontakt med föreningen Gefle IF. Allt eftersom blev han vald till ordförande. De som deltog i det konstituerande styrelsemötet var: Mathias Sparring, Andreas Sundin, Johan Isberg, Erik Lysén, Erik Björklund och Pontus Bjerstedt.

Namnet
När supporterklubben var ett faktum var det viktigt att man hade ett värdigt namn. Det diskuterades och ”Blue Sky’s” och ”GIF support” kom som förslag. Slutligen valdes ”Blue Sky’s”. Senare framfördes det kritik från övriga supportrar då ”blue sky” betyder blå himmel och inte himmels-blå som är den färg vi är. Då beslutades det hastigt att namnet på Gefle IF:s supporterklubb blir ”Sky Blue’s”, himmelsblåa, som vi är.

Fotnot: På årsmötet 2004-11-10 togs beslutet att göra en namnförändring – apostrofen i ”Sky Blue’s” försvann.

%d bloggare gillar detta: