Supporterklubben Sky Blues

Strömvallen 1923-2015

Rapport från det öppna mötet

Eftersom det har funnits många funderingar och synpunkter bland supportrarna kring situationen i klubben just nu kom Sky Blues överens med Gefle IF om att arrangera ett öppet möte. Ett 20-tal supportrar dök på onsdagskvällen upp på GIF-kansliet. Klubben var representerad av ordförande Leif Lindstrand, klubbdirektör Eva von Schéele-Frid och säkerhetsansvarige Lars ”Sassa” Sandberg.

Arenan

Mötet började med en förhandsvisning av den nya arenan. Filmen vi fick se ska snart också gå att beskåda på gavle.se. Problemet är bara att den inte visar hela verkligheten. På filmen är det samma typ av läktare på långsidorna som på kortsidorna, men av ekonomiska skäl planeras betydligt enklare taklösa konstruktioner på kortsidorna. Eva förklarade dock att det finns ett optionsavtal som innebär att man kan och kommer att komplettera med nya delar när finansieringen är löst. Det lutar åt att vi har klacken under tak längst ut på ena långsidan fram till dagen då en riktig läktare är rest på kortsidan. Där är vi helt överens med GIF, även om bara sporadiska diskussioner har förts hittills.

I övrigt ser arenan riktigt bra ut. Av besparingsskäl är det möjligt att vi hyr in oss på en av de befintliga pubarna inne i Läkerol Arena. Lyckligtvis jobbar GIF för att arenan inte ska få något fånigt sponsornamn och kommunen verkar vara inne på samma spår. Kanske kan man alltså säga det nya arenanamnet med stolthet i rösten, då det är något som är förknippat med och gör reklam för föreningen och staden.

Ekonomin

Ekonomiskt har vi gått ungefär plus-minus-noll under verksamhetsåret 2013, vilket anses ”bra” sett till vad som budgeterades. Det har varit en liten ökning av publiksnittet. Eva berättade att man inför kommande säsong har förhoppningar om en större publiktillströmning i och med att det är sista året på Strömvallen.

På marknadssidan förstärks organisationen av Per Dahlström. Per är en trogen besökare på Strömvallen och har även vaktat målet i reservlaget. Han sägs ha ett brett kontaktnät och kommer närmast från ett jobb på Brynäs marknadsavdelning.

Tränarfrågan

Efter att ha avhandlat arenafrågan och ekonomin kom vi in på det som skulle bli kvällens huvudämne – tränarfrågan. Allt pekar på att 41-årige Roger Sandberg, med ett förflutet i Hammarby och Brommapojkarna, blir ny tränare för Gefle IF. Leif Lindstrand framhöll att Sandberg har en hög social kompetens och att han har gjort ett positivt intryck både på spelarna och på den framtida tränarkollegan Thomas Andersson. Det sannolika är att Roger Sandberg får ledaransvaret, medan Andersson blir teoretikern som har viktig bakgrundskunskap om spelarna och laget. Sandberg var i lördags på sitt andra besök hos GIF. När han sätter sin kråka på kontraktet och presenteras som ny tränare återstår dock att se. Han har familj i Stockholm där hans fru jobbar som läkare, så en viktig bit som måste lösas är den privata. Trots allt lät det som att vi kan vara rätt säkra på att Roger Sandberg blir den nye tränaren.

I processen att hitta Pelles efterträdare har Lasse Lagerbäck, Stefan Lundin och Urban Hammar varit delaktiga. De har enligt Lindstrand hjälpt till genom att komma med förslag på lämpliga kandidater. Det var roligt att höra att det intresse som Lagerbäck visat verkar komma rakt ur hjärtat. Tydligen hade Islands förbundskapten ringt, snackat på i nästan en timme och bland annat påpekat att han ”har ett landslag som är som Gefle IF”.

Frågan om Pelles övergång till Djurgården, och uppgiften om att vi inte får ett öre i ersättning för honom, kom naturligtvis också upp på bordet. Lindstrand bekräftade att man kommit överens om att det inte skulle finnas några hinder om Pelle ville flytta till en så kallad storklubb, och att detta finns inskrivet i kontraktet. Däremot är det ännu inte klart att vi inte kommer få betalt för honom. Den som lever får se. Lindstrand medgav vidare att hans uttalande om att ”vi inser vår plats i näringskedjan” inte var helt lyckat. Han menade att även om sådant som stor ödmjukhet är viktigt inom organisationen, ska man försöka vara mer försiktig med uttalanden som kan uppfattas på andra sätt – till exempel som att det saknas ambition och framåtanda.

Sportchef och spelarkontrakt

Genom tränarfrågan kom vi vidare in på sportchefsrollen. Lindstrand berättade att Hasse Berggren tillträder som tillförordnad sportchef. När tränaren sedan ansluter planerar man att närmare diskutera ansvarsuppdelningen. Här ville Leif slå hål på myten att Pelle Olsson har hållit i alla trådar i föreningen. Tvärtom, menade han, har man alltid delat på uppgifterna och inte lagt så stor vikt vid att Pelle även har haft titeln sportchef. Således är det inte heller några problem att kontraktsförhandla med spelare nu när Pelle har försvunnit. Vad gäller de två nyckelspelare som har utgående kontrakt, Alexander Faltsetas och Mikael Dahlberg, förs förhandlingen med Faltsetas av Hasse Berggren och förhandlingen med Dahlberg av Lindstrand själv. Både Faltsetas och Dahlberg står i valet och kvalet om de blir kvar eller inte, men båda sägs gärna vilja stanna i Gefle. För Dahlbergs del handlar det mycket om hur intresset från klubbar utanför Sverige ser ut.

Matchtröjan

Sedan vi förlorade matchtröjans himmelsblå färg har det pågått ett arbete att få den tillbaka. De senaste åren har vi haft en mycket bra dialog med GIF i denna fråga. Beslutet att vi kommer få nya tröjor – förmodligen en modell med både ljusblått och vitt – till premiären på den nya arenan står fast. Vi blev glada när vi fick höra att Eva och Leif själva hade tänkt lyfta denna fråga på mötet för att stilla oron att det hela är på väg att rinna ut i sanden. Tillsammans med GIF och Umbro ska vi titta närmare på olika alternativ och vi tar mer än gärna emot åsikter i frågan från er supportrar.

Ungdomsverksamheten

Mötet avslutades med att Leif och Eva talade varmt om föreningens ungdomsverksamhet. Gefle IF gör en jätteinsats för nästan tusen barn och ungdomar i Gävle – socialt, hälsomässigt och ur integrationssynpunkt (cirka 30 procent av de 900 ungdomsspelarna har invandrarbakgrund). Genom olika projekt försöker man även förbättra studieresultaten. Lindstrand framhöll att även om det nästan bara snackas om eliten, så görs klubbens största och kanske viktigaste arbete i basen. Detta är givetvis något som blir belyst i kontakten med sponsorer och kommunen. Men undertecknad vill tillägga att det också är något som bör spridas av oss supportrar. Inte bara för att föreningen ska få positiv PR, utan för att det helt enkelt är något att vara riktigt stolt över.

Innan vi drog oss hemåt bestämdes det att vi ska försöka få kontinuitet i den här typen av öppna möten. Härutöver har Sky Blues styrelse naturligtvis fortlöpande möten med klubbledningen och det är fritt fram att skicka med oss frågor att ta upp.

Ett stort tack till Sassa, Leif, Eva och till er supportrar som var på plats!

Bakom molnen är himlen alltid blå…

/Jonas Larsson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: