Supporterklubben Sky Blues

Strömvallen 1923-2015

Strömvallen 90 år

Det är i dag, den 3 juni 2013, 90 år sedan Strömvallen invigdes. Om mindre än två år går flyttlasset, men vårt hjärtas hem kommer alltid att finnas intill Boulognerns grönska och Gavleåns porlande vatten. Strömdalens IP behövde en ordentlig upprustning och arkitekten Erik Westergrens förslag, inspirerat av OS-arenan Stockholms Stadion, presenterades för fullmäktige. I jubileumsboken En 125-årig kärlekshistoria: Sveriges äldsta idrottsförening 1882–2007 står följande att läsa om Strömvallens tillkomst (… att jämföra med dagens situation):

”Ett lån på 20.000 kronor från Sveriges centralförening för idrottens främjande utgjorde grundplåt för läktarbygget. Därtill utlovade arbetslöshetskommissionen att hjälpa till med grundgrävning, betongarbete och murning som nödhjälpsarbeten. Det kallades så då men var väl ungefär detsamma som arbetsmarknadsinsatser.
Därtill lovade en del rika knösar skjuta till pengar, och så ordnades en stor insamling bland Gävleborna. Skolbarn sålde ’tegelstenar’, kuponger tryckta som byggstenar, för 25 öre styck.
Inför denna massiva viljeyttring kunde idrottsplatsstyrelsen inte annat än kapitulera. Det blev bifall till förslaget, och sedan gick det fort. På åtta månader kom hela bygget på plats, och då det den 3 juni 1923 förrättades en högtidlig invigning hade hela kalaset kostat inte mindre än 100.000 kronor.”

Gävle stadsarkiv har lagt ut en film på YouTube från den pampiga invigningen:

 

Strömvallen – för alltid en del av Gefle IF, för alltid en del av oss.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: